Софийския апелативен съд е потвърдил мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо непълнолетния Даниал Брекверди, обвинен в опит за убийство. Съдът обяви решението си публично, след като мярката се разгледа при закрити врата заради възрастта на задържания.

На 26.07.2018 г. в жилищен блок в кв. "Надежда" в столицата обвиняемият нанесе няколко удара с нож на 16-годишен ученик. След нападението пострадалият бе транспортиран в болнично заведение с прободни рани, където бе подложен на оперативно лечение.

С постановление на прокурор в Софийска градска прокуратура Даниал Брекверди бе задържан за срок до 72 часа, а впоследствие спрямо него бе определена мярка за неотклонение "задържане под стража".

В днешното съдебно заседание съдът е оставил без уважение жалбата на защитата на Брекверди, като приел доводите на прокурора от Апелативна прокуратура - София, че обвиняемият има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Престъпното деяние, в което е обвинен е с висока обществена опасност. Според магистратите, от събраните досега доказателства не може да се приеме квалификацията на престъплението, а именно опит за умишлено умъртвяване, а поведението на момчето е било насочено към търсене на саморазправа. Данни за тази агресия са ножът. Съдът смята, че реалната опасност за извършване на престъпление съществува. В конкретния случай, се налага неговото изолиране поне в началото на разследването. Не се оспорват данните за психическия тормоз над момчето, но те не могат да надделеят над поведението на момчето в момента на престъплението, посочиха от Апелативния съд.

Разследването по делото продължава под надзора на Софийска градска прокуратура.