Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 52-годишния бивш полицай Румен Тонев за умишленото убийство на психолога Иван Владимиров-Нав, съобщиха от държавното обвинение.

Тонев и майка му живеят в апартамент на ул. "Черковна" в София, а техни съседи са Владимиров и майка му Слава Иванова. Апартаментът на психолога е непосредствено над този на семейство Тоневи и двете фамилии не били в добри отношения. Между тях имало чести противоречия, главно породени от претендирани от обвиняемия нарушения на тишината през следобедните часове и нощем.

На 8 февруари т.г. около 22.40 часа Иван Владимиров отишъл до дома на Румен Тонев. Поводът бил установено от 45-годишния психолог зацапване с машинно масло по входната врата на дома му, като това не се случвало за първи път и той подозирал, че отговорен за зацапването е съседът му. Двамата провели кратък разговор , който прераснал в словесен конфликт, в хода на който бившият полицай решил умишлено до умъртви опонента си.

Бившият полицай взел от дома си законно притежавания си пистолет марка "Байкал", който бил зареден, насочил го към главата на Иван Владимиров, който се намирал на етажната площадка, и произвел един изстрел към него. Куршумът попаднал в лицето на психолога, който издъхнал веднага. 

Убиецът издърпал тялото по-младия мъж към една от входните врати на жилищната сграда, която водела към вътрешния двор и го оставил в пространството между посочената врата и вратата към избените помещения, на която подпрял главата на жертвата си, след което се прибрал в дома си.

Шумът от изстрела бил чут от съседите, които излезли от домовете си и слезли по стълбите. Двама от тях забелязали кръв по етажната площадка пред апартамента на Тоневи и продължили към входната врата, водеща към вътрешния двор, където открили тялото на Иван Владимиров.

След подадения сигнал на тел. 112, на място били изпратени полицейски служители от 05 РУ - СДВР и екип на Центъра за спешна медицинска помощ, които констатирали смъртта на психолога.

Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура. Румен Тонев е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.