Пловдивският апелативен съд не уважи жалбата на турчина с германски паспорт Джамал Караджа срещу задържането му под стража от Окръжния съд и го остави в ареста, предаде Plovdiv24.bg.

Тъй като 32-годишният Караджа не говори български, в съда му бе осигурен преводач.

На 1 юли мъжът предизвика жестока катастрофа на 107-ия километър на магистрала "Тракия", при която загинаха 2-годишният му син, 50-годишната му тъща и двете й дъщери на 24 и 29 години. Съпругата и другото дете на шофьора оцеляха. Караджа шофирал микробус "Фолксваген Транспортер" с висока скорост в аварийната лента и се ударил в спрял товарен автомобил "Мерцедес". При сблъсъка, бусът се преобърнал.

Днес прокурорът представи разказ на пряк свидетел на смъртоносния инцидент. Мъжът разказа, че е шофирал с около 110 километра в час, когато турският водач го изпреварил отляво, след това се отклонил към аварийната лента и "необяснимо" - по думите на свидетеля, се врязал в задната част на камиона.

Защитата на турчина обаче атакува шофьора на камиона и показанията му - защо и дали наистина е бил спрял в аварийната лента. Пред разследващи водачът на тежкотоварния автомобил твърдял, че се наложило да спре, защото имал болни бъбреци и трябвало да отиде до тоалетна.

Прокуратурата иска налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" заради неоспорими доказателства, че Джамал Караджа е причинил катастрофата и смъртта на четирима души. Той не е осъждан, но според прокуратурата може са се укрие, тъй като няма жителство в България, има германско гражданство. Роден е в Германия и там живее със семейството, минавал е през България транзит.

"Жертвите са неговото семейство и с тази трагедия ще живее цял живот. Не може в този случай да се наложи тази мярка заради това, че няма адрес в България. Той има постоянен адрес в държава член на Европейския съюз", заяви адвокатът на Джамал. Той добави, че настоява за по-лека мярка или парична гаранция.

Магистратите обаче прецениха, че Караджа трябва да остане за постоянно в ареста.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.