На евродепутата Ангел Джамбазки е издадено наказателно постановление с глоба в размер на 2000 лв., съобщи "Флагман". Санкцията е във връзка с нарушение на Изборния кодекс (ИК) по време на предизборната кампания за парламентарния вот през октомври 2022 г.

Тогава Съветът за електронни медии (СЕМ) сезира Централната избирателна комисия (ЦИК) за това, че Джамбазки, който също бе кандидат за народен представител, накърнил добрите нрави, честта и доброто име на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Тримата бяха номинирани за депутати от "Демократична България".

В агитационен материал по телевизия "България 24" Ангел Джамбазки обяви, че "те слагат фесове", "те вземат в ръката ибриците", и ги нарече "група лицемери", "национални предатели", "неможачи световни", "гнусни соросоиди и грантаджии".

Нарушението ЦИК установи на 27 септември 2022 г. Едва на 29 декември обаче е съставен акт, както се вижда от съобщение на сайта на институцията. А самото наказателно постановление пък е издадено чак на 27 март 2023 г. (шест месеца след нарушението) по неофициална информация на сайта. С него на Джамбазки е определена най-ниската възможна глоба - 2000 лв. Тя е по чл. 480, ал. 2 на ИК и е можело да стигне до 5000 лв.

Според неофициална информация Ангел Джамбазки обжалва в Софийския районен съд, като претендира за възобновяване на производството с твърдението, че не е получил наказателното постановление.