Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами са пожелали да са в софийския арест, а не там където се полага да бъдат - в Сливенския затвор, коментира пред bTV министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод оплакванията на двете за лоши условия зад решетките.

Преди дни омбудсманът Мая Манолова публикува снимки, на които се вижда, че тоалетната-клекало се намира вътре в килията на отстранената кметица на район "Младост" и заместничката й. Малкият прозорец пък е със затъмнени стъкла и решетки и не се отваря.

По повод условията в килията Цачева отбеляза, че едно от най-тежките места е именно софийският затвор и арестът към него.

"Сградата е строена преди век, там се правят козметични ремонти, в момента капацитетът и на затвора, и на ареста към него е към горна максимална граница", призна тя.

"Това са места за временно пребиваване, на лица които са арестанти, това не е постоянно помещение, не е общежитие и то трябва да отговаря на определени критерии. За тези критерии през последните 3 години България се признава от Комитета против изтезанията, че отговаря на условията", подчерта обаче министърът.

Тя посочи, че всеки, който не е доволен от условията, може да предяви иск в съда.

През последните 3-4 г. драстично са намалели осъдителните решения срещу държавата в съда в Страсбург, каза още Цачева.

За края на годината в Министерството на правосъдието няма да има бонуси, уточни тя.