Прокуратурата повдигна бързи досъдебни производства срещу трима роми от Петрич, които са били под карантина заради коронавирус, но са се включили в хоро в ромската махала.

Органите на МВР в града са извършили проверка по повод видеоклип, публикуван в социалната мрежа Facebook, в който се вижда, че около 15 ч. на 7 април на улица в махалата в Петрич ромите са играли хоро с останалите от квартала. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.

След извършената проверка на полицията е установено, че тримата са се върнали на 26 март от чужбина.

Те пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред властите ромите заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич.

Предстои Районната прокуратура да привлече в качеството на обвиняеми тримата мъже за извършеното от тях престъпно деяние - неспазване на противоепидемичните мерки по време на пандемия и извънредно положение, свързано със смъртни случаи. За него българското законодателство предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Единият от тях ще бъде оставен в ареста за 72 часа. Той е осъждан и е извършил деянието по настоящото бързо производство в изпитателен срок по предходна присъда.

Досъдебните производства са взети на специален надзор в Софийска апелативна прокуратура.