Тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицейски служители, застанаха пред съда днес. В Районният съд в Бургас бяха доведени Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед. Делото е първото срещу тях и то е за нелегален трафик на мигранти, предава БТА.

Прокурор Мария Маркова посочи, че обвиненията срещу Омар Аднан са по няколко текста от Наказателния кодекс - за "каналджийство", за това, че е шофирал автобуса със свалена регистрация, управлявал го е без книжка, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пътниците в него, както и за неподчинение на полицейските разпореждания. Автобусът е бил с регистрационни табели, предназначени за използване от друго моторно превозно средство.

Снимка: BulFoto

Част от обвиненията се повтарят и за другите двама обвиняеми.

Шофьорът на автобуса, прегазил двамата полицаи - Омар Аднан, и днес твърдеше пред съда, че е непълнолетен и е роден през 2007. Според прокуратурата той е пълнолетен и е роден през 2004.

Снимка: BulFoto

Защитата на обвиняемите поиска споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отхвърли това и настоява за най-тежките наказания, предвидени по закон, предава БНТ.

"Най-общото, което може да се каже е, че се очаква справедлива присъда - това, което се налага като наказание в страната за подобно престъпление. Друго какво на този етап - признава вината си", заяви адв. Камен Кънев - служебен защитник на Омар Аднан.

Двамата полицейски служители - Йордан Илиев и Атанас Градев, загинаха при опит със служебен автомобил да спрат автобус с 47 нелегални мигранти на кръстовище "Трапезица" в Бургас. Автобусът е блъснал полицейската кола и е убил двамата полицаи в нея. Инцидентът стана на 25 август миналата година.

Снимка: BulFoto

Очаква се тримата обвиняеми скоро да отговарят в Окръжния съд в Бургас и за тежкия инцидент, при който загинаха полицаите. В хода на досъдебното производство бяха назначени множество експертизи, включително и такива за установяването на самоличността и реалната възраст на извършителите, което бе направено с помощта на международно сътрудничество, добавя БТА.