Бившият полицай Иван Дачев, който е предаден на съд за това, че умишлено е умъртвил 95-годишната си баба след жесток побой в края на 2022 г., няма да излезе от ареста в близките 55 дни.

Днешното заседание бе отложено поради две причини. Едната бе неявяването на последната свидетелка в процеса Веселина Чалушян. Оказа се, че дамата се намира извън пределите на България. Втората - тройната комплексна съдебно-медицинска експертиза, възложена на вещите лица, все още не е готова напълно. Лекарите се нуждаят от още време, за да бъде цялостно завършена, съобщиха "Фокус"  и "Трафикнюз".

Съдът, представителят на държавното обвинение и защитата солидаризираха мнението си, че процесът не може да продължи днес.

Делото срещу Дачев преминава по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, след като бившият полицай отказа да се признае за виновен по обвиненията за умишлено убийство извършено с особена жестокост. Самият Дачев също ще даде обяснения, но това ще се случи след като бъдат разпитани всички свидетели. 

Следващото заседание ще се проведе на 5 август, когато е възможно Дачев да чуе и окончателната си присъда.

По делото е изяснено, че Иван Дачев пиел системно и играел хазарт. Според прокуратурата той проявявал системна агресия към баба си, която първоначално била в сферата на вербални нападки и обиди.

95-годишна жена Гена Кръстева живеела сама в апартамент в Пловдив. Поради заболяване тя не можела да се придвижва и за нея се грижела съседка от блока. През лятото на 2022 г. Иван Дачев, който бил неин внук, се преместил да живее при баба си. Той често употребявал алкохол.

Нощта на 13 срещу 14 декември 2022 г. Иван Дачев се скарал с баба си, поискал й пари. Под влияние на употребения алкохол се нахвърлил върху лежащата жена, като започнал да й нанася множество удари с юмрук по главата.

На 14 декември 2022 г. е бил подаден сигнал на телефон 112, като на място се отзовал лекарски екип, който установил травми по тялото на жената. Тя била откарана в болница, където на 16 декември 2022 г. е починала от нараняванията си.

Иван Дачев е работил в Трето районно управление на МВР. Той е бил уволнен от един от бившите директори на ОД на МВР Тодор Чонов. През март 2024 година бяха разпитани част от свидетелите, помогнали на Гена в нощта на инцидента.

"Иван е добър, разбран човек, но като се напие,не може да се търпи", казаха в залата те.

Първоначалното обвинение срещу Иван Дачев бе за нанасяне на средна телесна повреда, но в последствие беше преквалифицирано в умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, бившият полицай може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.