Окръжен съд - Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Руслан Йосифов /на 40 г./, Виктор Янков /на 43 г./ и Георги Костадинов /на 51 г./, задържани при полицейска акция в кв. "Столипиново" на 30 януари, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Акцията срещу наркоразпространението доведе до напрежение в ромската махала, като полицията беше обвинена в злоупотреба със сила.

Спрямо всеки от тримата е повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление. Те са привлечени като обвиняеми за държане на 483, 32 грама хероин, като спрямо Костадинов е повдигнато обвинение за извършване на деянието при условията на опасен рецидив.

Според съда, от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени. Съдът прие, че няма опасност всеки от тримата да се укрие, но съществува реална опасност да извършат престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Съдът отчете предходните осъждания на Йосифов и Костадинов, а по отношение на Янков - водещата му роля по транспортиране на наркотичните вещества, които са в голямо количество и на висока стойност. Янков обясни в залата, че мислел, че вози билки за хора от "Столипиново". Адвокатът му искаше домашен арест.

Освен тримата постоянно задържани има и още един мъж, който е с по-лека мярка за неотклонение.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.