Специализираният съд наложи забрана за напускане на страната на отсранената от длъжност кметица на столичния район "Младост" Деслислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова, съобщи bTV.

От съда заявиха, че това решение се налага в случай на промяна на мярката за неотклонение в по-лека и затова се взимат необходимите мерки. Искането дойде от прокуратурата.

Вчера от защитата на двете жени, обвинени в получаване на подкуп, заявиха, че е безпрецедентно да се иска такава забрана, докато обвиняем все още е зад решетките.

Миналата седмица съдът разпореди Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно под домашен арест, но след светкавичен протест на държавното обвинение по-горната съдена инстанция отмени това решение и двете останаха в затвора.

Днес Иванчева и Петрова не възразиха на наложената забрана. Те заявиха, че единственото им искане е "да се отварят прозорците" в ареста. Петрова дори се разплака по време на заседанието заради "преживените унижения". 

По-рано днес един от адвокатите по делото - Ирен Савова, чиито дом и кантора осъмнаха с разлепени некролози, коментира:

"Това, което се случва по делото, е една изключителна жестокост. Още от първия ден на задържането. На всяко влизане и излизане от ареста те са събличани чисто голи, за да бъдат проверени. Двете жени са в килия с размер 2 на 3 метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. Двете очевидно не са в добро здравословно състояние".

Иванчева и Петрова са в ареста вече 7 месеца.