След 9-години дела, Пловдивският апелативен съд оправда гинеколога д-р Борис Кузманов - племенник на съпругата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) - Антонина Стоянова, и колегата му д-р Христо Кунчев. Прокуратурата обвинява двамата медици в причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионалните си задължения. Магистратите отхвърлиха и гражданските искове, заведени по делото от близките на починалата пациентка.

Кузманов и Кунчев са подсъдими за смъртта на 77-годишна жена. На 18 септември 2009 г. Елена Венкова постъпила в частна пловдивска болница, където Кузманов я оперирал. След като излязла от упойката, тя получила болки. Лекарят й направил изследване с ехограф и констатирал, че в корема й се събира течност. Спазмите обаче се засилили. Тогава й предписали лекарства за по-добра перисталтика. На следващия ден Кузманов и Кучнев установили, че пациентката е направила перитонит. Наложило се повторна операция, при която констатирали, че матката е пробита от предишната интервенция, затова решили да я премахнат. Три дни след това обаче Венкова починала.

"Закарах жена ми на лечение, върнаха ми я в ковчег", заяви съпругът й д-р Ангел Венков, цитиран от "24 часа".

Борис Кузманов

Снимка: trafficnews.bg

Преди оправдателната присъда делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд потвърди. Върховният касационен съд обаче отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане с аргумента, че неправилно е приложен законът и са допуснати процесуални нарушения. Сега предстои делото отново да стигне до ВКС. Прокуратурата веднага заяви, че ще обжалва днешното решение.

Близките на подсъдимите обаче се просълзиха от радост, когато чуха решението.

"Съсипаха кариерата и репутацията на сина ми", заяви по време на процеса проф. Йорданка Кузманова, дългогодишен ректор на Аграрния университет в Пловдив и сестра на Антонина Стоянова. Тя изтъкна, че синът е завършил с отличие както Английската гимназия, така и медицина, специализирал е в чужбина - в Туриця, Австрия, Финландия и Япония.

Д-р Кузманов бе представляван от известните адвокатите Даниела Доковска и Стефан Левашки.

През 2011 година той беше задържан с 11 грама хероин на стойност около 1000 лева. Арестуван беше и дилъра от ромския квартал Столипиново, който му го продал.

Тогава от МБАЛ "Торакс" заявиха, че Кузманов работи при тях от 2006 г. и ръководството никога не се е съмнявало в неговата компетентност. Винаги бил изряден в работата си и нямало оплаквания от пациенти.