Лидерът на ИТН Слави Трифонов е осъдил съпредсетеля на ПП-ДБ Кирил Петков по дело за обида. Това стана ясно днес от изказване на Тошко Йорданов в парламента. 

Софийският градски съд е постановил Петков да плати 50 хиляди лева на Трифонов за това, че го е нарекъл "мафиот" по време на пресконференция, излъчвана в национален ефир, съобщи БНР.

Лидерът на ИТН съдеше бившия премиер за претърпени имуществени вреди, обидни квалификации и клеветнически твърдения заради негово изказване, в което бе наречен и "лъжец". 

"Доколкото знам г-н Трифонов тези пари няма да ги вземе, а ще ги дари, за да спаси някой детски живот. Може би, без да иска, Кирил Петков ще направи нещо добро в жалкия си живот", каза Йорданов.

"Бившият ни премиер за втори път е лъжец - пред Конституционния съд заради двойното гражданство и заради лъжите и клеветите на Кирил Петков по адрес на Слави Трифонов", допълни лидерът на парламентарната група на ИТН. 

Решението на съда подлежи на обжалване на по-горна инстанция.

Исковата молба на Слави Трифонов беше подадена в СГС на 24 юни 2022г. Лидерът на ИТН претендираше за обезщетение за причинени неимуществени вреди заради изказване на Петков по време на пресконференция на 13 юни същата година. Тогава премиерът заяви: "България има шанс. Мафията загуби коалиционния си партньор. Разчитам, че този тип смелост ще бъде заразителен и в този парламент ще имаме мнозинство от хора, които казват "Не" на мафията".

Малко след края на брифинга, Трифонов пусна статус в профила си във Фейсбук, че ще заведе дела срещу премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра в оставка от квотата на ИТН Радостин Василев за "техните лъжи и внушения". "Днес чух няколко пъти, че аз съм мафията. Казаха го министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и - не знам като какъв да го определя - Радостин Василев. Съгласен съм, че в България всеки може да каже всичко за всеки, но трябва да носи отговорност за думите си. Навремето осъдих жълтите вестници заради лъжите им. Спечелих всички дела. Сега ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев за техните лъжи и внушения", написа тогава той.