Симпатизанти на гражданската платформа "Българско лято" посрещнаха в Съдебната палата бизнесмена Васил Божков, предава БТА.

Снимка: BulFoto

Днес Софийският апелативен съд гледа жалбата му срещу наложеното му задържане под стража. Решението на съда ще бъде окончателно.

Снимка: BulFoto

Поддръжниците на бизнесмена опънаха плакати с надписи "Справедливост за Божков" и "Не на мълчанието, не на бухалките".

Снимка: БТА

Божков беше доведен в съдебната зала под засилена охрана и бе посрещнат с аплодисменти от симпатизантите.

Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, каза Васил Божков пред съда. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение.

По време на заседанието адвокатът на Божков - Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде "подписка". По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.

Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те.

Снимка: БТА

Единствената причина до момента разследването да не е приключило е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев.

Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони - Кипър, Британски Вирджински острови. "Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения", каза Кънев.

Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.

Снимка: БТА

На 26 август съдът остави в ареста Божков по едно от делата срещу него, свързано с хазартния му бизнес.

Ден по-рано той се върна в България от Дубай, където пребиваваше, и беше задържан на летището в София.