Прокуратурата започна разследване на кмета на Дупница Първан Дангов за закана към началника на полицията в града Йордан Зарев гл. инспектор Йордан Зарев. А градоначникът отговори с контраобвинение.

За досъдебното производство срещу кмета стана ясно по-рано тази седмица. На този етап няма събрани доказателства за привличане под отговорност на кмета относно разследването за заплаха към гл. инспектор Зарев, съобщиха от прокуратурата. Оттам уточниха, че разследването срещу Данков е по случай от 15-и март, когато по думите на шефът на полицията в града около 11ч. кметът му се е заканил с думите: "Щом искаш война, ще има война". Разследването е по досъдебно производство по чл. 144, ал. 2, вр. ал. 1 от НК - закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му". По делото се разпитват свидетели, изисква се информация, както и други действия по разследването.

По това време градоначалникът Дангов беше в командировка в Брюксел. След като се върна, днес той заяви, че "прокуратурата и полицията са впрегнати в политическата саморазправа с мен".

"В момента само дето може би марсианци не са дошли да се оплакват от мен. За всичко. Има срещу мен 5 жалби от председателя на една загубила изборите структура. От Прокуратурата съм проверяван за това какви уволнения съм извършил, на какви служители съм прекратил трудовите правоотношения. И с това се занимава сектор "Тежки престъпления към" РУ-Дупница.  Прокуратурата обаче не работи с такива темпове по моите жалби, а само по тези срещу мен.  Цели се да бъде пречупен. И ако някой си мисли, че с мен ще се разправи политически чрез прокуратурата, ще отговоря - трети тур на изборите няма.Това е същият този, който строи един мол вече 20 години, така наричания вече невидим мол. И това са поредните политически лицемери", каза кметът.

Той отказа да даде повече конкретиката по жалба срещу него от началника на РУ-Дупница Йордан Зарев за отправена заплаха с аргумента, че има следствена тайна, но посочи, че "дали да бъде охлюв и да пълзи, или да бъде орел в небето, всеки човек сам избира". 

И продължи с критики към полицията в града.

"Що се отнася до работата на полицията в града, искам да попитам: Има ли проблем с наркотиците града и с неспазване на правилата за движение? Нашите полицаи са най-големите нарушители по улиците в града. Те вече са почнали да паркират на таксиметровата стоянка при черквата. Вместо да се занимават с борба с наркотиците и педофилията в града, те се чудят къде да паркират. Много полицаи работят през работно време на автокъщите си, които се водят на техните съпруги или майки. Искам да попитам и още: Има ли полицаи, които ползват социалните жилища? И някои от тях дават лоши съвети на началника на Районното управление, коментира още Дангов.

Първан Дангов е кмет на Дупница от БСП. Той е първият градоначалник, с когото социалистите печелят избори в смятаната за "синя крепост" община - за първи път през 2003 г. и след 20 години - през 2023 г. По време на първия си мандат той пръв започва публичния дебат за влиянието на т.нар."Братя Галеви".

На 5 ноември 2023 г. той спечили кметския вот срещу Методи Чимев от ГЕРБ.