Образувано е досъдебно производство за отвличане на 12-годишния Александър, който изчезна в Перник.

Това заяви в "Денят започва с Героги Любенов" по БНТ новоизбраният за втори мандат директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Към момента не знаем дали то действително е отвлечено или просто е изчезнало. Ние, все пак, трябваше да реагираме и да образуваме наказателно производство и най-близкия текст, единственото възможен, е да образуваме производство за отвличане. Това са разпоредбите на НК, който за съжаление не е актуализиран от много отдавна. Аз благодаря на всички граждани, които полагат усилия, благодаря на гражданското общество, че се е мобилизирало да открие детето - над 1000 души са се активизирали. Надявам се тази история да получи благополучен завършек", заяви той.

В издирването на 12-годишния Александър от Перник, който изчезна вчера, се включват и екипите на аварийната дирекция на Столична община. Това съобщи чрез официалната си фейсбук страница кметът на София Йорданка Фандъкова. Екипите ни са оборудвани с термокамери, дрон с термокамера и уред с камера за търсене. На място тяхната работа се ръководи от Краси Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" на общината, се казва в съобщението.

Вътрешният министър Иван Дермерджиев заяви пред журналисти, че още от вчера са включили сили и техника в издирването на изчезналото дете в Перник, включили сме Столичната дирекция на МВР и Жандармерията. 

"Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето", заяви той.

Той обясни, че няма категорично данни за отвличане на детето, но е образувано досъдебно производство за отвличане, защото това ще помогне в издирването и ако има данни за някакво престъпление. 

12-годишният Александър е с аутизъм и е хиперактивен. Детето се отглежда единствено от баща му, който е с двигателни проблеми.