Районна прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу сводница и неин съучастник за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Обвиняемата Е. Д. застава на подсъдимата скамейка за това, че през различни периоди от 2009 до 2017 година набирала и убеждавала различни жени да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Тя ги настанявала в ангажираните от нея жилища в градовете Лимасол и Ларнака в Кипър с цел да бъдат използвани за развратни действия. За предоставяните от тях сексуални услуги обещавала, давала и получавала облаги. Тя предлагала и давала на проституиращите жени част от сумите, осигурявала помещения, грижи, обезпечавала с камери и физическа охрана, а също така намирала клиенти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В отделни случаи сводницата транспортирала от Благоевград до София и превела през ГКПП Аерогара София - Летище Ларнака няколко жени с цел да бъдат използвани за проституция в Кипър.

Част от престъпните деяния тя извършила сама, а други в съучастие с И. М. Той също набирал жени за развратни действия срещу заплащане, както в България, така и в Кипър, транспортирал ги, превеждал през границата и настанявал в различни хотели и квартири. За целта той упражнявал принуда чрез употреба на физическо насилие, закани и заплахи.

Сводницата е била задържана на 27.11.2017 г. в София по време на съвместна операция, провеждана от създадения в Хага, чрез Евроджъст, международен екип за разследване. Тогава нейният съучастник успял да напусне пределите на страната, като заминал за Испания. Четири месеца по-късно, след издадената срещу него Европейска заповед за арест, той e бил заловен в Словения и предаден на разследващите органи у нас.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.