Апелативният специализиран съд постанови под домашен арест отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова. Те бяха задържани за постоянно в ареста, след като миналия месец на първа инстанция бяха осъдени съответно на 20 и 15 години затвор за поискан подкуп. Другият подсъдим по делото, който получи 12-годишна присъда, беше пуснат под домашен арест.

След обжалване на защитата, днес и Иванчева и Петрова отново излизат на свобода. Апелативните спецсъдии мотивираха решението си с това, че въпреки тежките присъди, за които законът изисква задържане, няма опасност двете да се укрият, тъй като имат забрана да напускат страната. Магистратите изтъкнаха, че ако Иванчева и Петрова останат задържани, това ще е тежка репресия.

Беше отчетено, че преди да бъдат осъдени в средата на април, те бяха 4 месеца под домашен арест и през това време те не са нарушавали тази процесуална мярка.

Друг аргумент беше влошеното здравословно състояние на Иванчева, която в последните дни е била преместена в затворническа болница. В съдебната зала обаче не бяха обявени подробности.

За Петрова пък беше изтъкнато семейното й положение - че трябва да се грижи за болната си възрастна майка, а дъщеря й тази година е абитуриентка. Съдът дори вдигна запора върху банкова сметка на Петрова, в която момичето получава стипендия от Френската гимназия.

Определението на съдебния състав, председателстван от Красимира Костова, е окончателно. Така бившата кметица ще може да води по-свободно предизборната си кампания, след като беше издигната от инициативен комитет за кандидат за евродепутат.

Делото срещу нея за подкуп обаче ще продължи. В началото на днешното заседание стана ясно, че считано от 30 април тя се е отказала от услугите на адвокат Марин Марковски и сина му Димитър Марковски, с когото работят заедно, и е наела друг защитник - Николай Хаджигенов.

Той коментира пред медиите, че по-скоро е изненадан от решението от съда, въпреки че защитниците са направили всичко възможно, за да се стигне до този изход. Юристът добави, че този съдебен процес не е обикновен - не е прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, а е "борбата на народа срещу прокуратурата".

"Това е битка за правосъдие", допълни той и каза още, че ще направи всичко тази битка да бъде спечелена, защото "това е битка за всички нас", цитира го БТА.

Прокурор Тихомир Стоев пък заяви, че съдът е постъпил така, както е решил. И заяви, че е защитил позицията на прокуратура такава, защото е убеден в нея, а съдът е този, който взима решението по свое усмотрение. По думите му дали двете подсъдими ще се укрият или не - времето ще покаже.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства за това, че подсъдимите по делото са поискали 187 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин - в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи. Съдия Иво Хинов уточни, че постановените от него ефективни присъди са за поискан, а не за взет подкуп, но подчерта, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към рушвет или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв.