Бизнесменът Миню Стайков остава в ареста за постоянно. Това реши след 12-часово заседание Апелативният специализиран наказателен съд късно вчера вечерта. Стайков, който е собственик на "Винпром Карнобат" и контролира "Сис индъстрис", е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Освен с най-тежката мярка за неотклонение бяха задържани шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров, които също остават в ареста.

Съдът прие, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предопложение, че тримата заедно с още петима други са участвали в организирана престъпна група с цел производство и разпространеие на цигари без бандерол, данъчни престълния и пране на пари, предаде БНТ.

Според апелативните магистрати обаче, липсват достатъчно доказателства за извършването на изборените вторични престъпления с изключение на нераглемеинтираното производство на цигари. Въпреки това те прецениха, че тримата трябва да останат в ареста.

В групата участва и синът на Миню Стайков, за когото е издадена европейска заповед за арест и се издирва.

По време на вчерашното заседание прокуратурата представи нови 6 тома доказателства, според които Миню Стайков е усвоявaл неправомерно европейски средства чрез програмата "Млад фермер", за което е използвал младежи до 28 години, които са деца на негови служители във фирма "Сис Индъстрис".