Районният съд в Поморие взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо българина, нанесъл побой на френски гражданин на плажа в Поморие, съобщиха от съда. Мярката е взета по искане, внесено от Районната прокуратура в Бургас. Обвинението спрямо българина е, че е причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди на френски гражданин, допълва БТА.

Според съда деянието е извършено с особена жестокост. Телесните увреждания са нанесени с удари в главата и тялото на пострадалия. Престъплението е извършено на 24 юли т.г.

Определението на Районният съд в Поморие подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Бургас.

На 24 юли бе подаден сигнал в местното полицейско управление в Поморие за инцидент, при който след словесно пререкание се е стигнало до сбиване между български и френски гражданин. Дошлите на място полицейски служители установили, че причина за спречкването е наличието на свободно място за поставяне на плажни принадлежности извън платената зона, за което претендирали и двете страни.

38-годишният Христо Кюлбасанов е с обвинение, че след спор за чадър на плажа е нападнал френския гражданин Джудикайл Танс и му е нанесъл леки телесни повреди. Прокурор Силвия Рандева акцентира на установените следи от множество наранявания по главата, лицето и тялото на пострадалия, като употреби думите, че са извършени "с ярост и садизъм". По думите й французинът е повален на земята, което е попречило той да се отбранява. 

Съдията Димитър Димитров мотивира решението си така:

"Налице е предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Доказателствата не го сочат като личност с повишена степен на опасност, но според настоящият съдебен състав има опасност, тъй като разследването е в начален етап, обвиняемият да предприеме действия по отбягване от отговорност за реално извършеното от него".

Защитникът му Веселин Анестиев посочи, че случаят от Стара Загора косвено влияе и на това дело. "Влияе, няма какво да се лъжем. Аз не знам действително там случая. Но разберете, не може да влиза в залата общественото мнение. Значи тогата прекратяваме с правото. Изваждаме Христо на улицата, извикваме половината град и нека той да го съди, да не го съди съдията".

Той бе категоричен, че при случая с Кюлбасанов трябва да се вземе предвид причинно-следствената връзка в поведението му. Адвокат Анестиев разказа, че френският гражданин е създавал и преди проблеми на плажа, а в конкретната ситуация не само, че не е отместил чадъра си, но го е напсувал, хвърлил пясък и го ударил по крака.

"Моля, за по-лека мярка за неотклонение", бяха единствените думи в съдебната зала на обвиняемия Христо Кюлбасанов, съобщи БНР.