Специализираният съд остави в ареста кмета на село Чупрене Ваньо Костин. Той е обвинен за длъжностни престъпления по служба, свързани с 10 проведени публични търга за продажба на общински земи на родственици. Освен това удостоверил неверни факти в декларацията си за конфликт на интереси.

Прокуратурата настоя той да остане в ареста, макар да няма опасност да се укрие. Можел обаче да повлияе на свидетели или да укрие доказателства. Според събраните доказателства и свидетелски показания кметът не е публикувал обяви за публичните търгове, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Обвинението твърди, че земите са продадени на фирми близки до кмета - родители, брат и съпругата му. Имотите попадат в територията на бъдещата ски зона "Миджур", която е на фаза проект.

Защитата не се съгласи с доводите на прокуратурата и изтъкна, че в общината е имало лице, което проверява всички търгове. Адвокатът на Костин внесе подписка в негова подкрепа, в която са се включили 560 души от населеното място. Предоставени бяха и две ТЕЛК решения.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Съпругата на Костин, който също беше задържана по време на акцията срещу него, е освободена без обвинение.