Апелативният спецсъд остови под домашен арест обвинената в получаване на 70 000 евро подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Същото е и решението за бившата й заместничка Биляна Петрова, както и за третия подсъдим по делото - соченият за посредник екскмет Петко Дюлгеров.

То е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

За него беше съобщено първо на страницата на Иванчева във Фейсбук, която, докато тя беше в ареста, поддържаше пиарът й Петър Кърджилов.

Според апелативните съдии връщането в ареста би било проява на прекомерна строгост спрямо тримата подсъдими и би "предизвикало изключителен стрес, което е неоправдано, независимо от размера на предвиденото наказание за разследваните престъпления".

В мотивите към определението се отбелязва още, че престоят в ареста за тримата досега се равнява на почти девет месеца. Според съда опасността от извършване на ново престъпление е намаляла, което позволява и по-лека мярка за неотклонение на тримата. Съдиите взимат под внимание още и факта, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са под домашен арест от 22 декември 2018 г. и досега няма данни да са нарушили мярката.

Магистратите обаче посочват, че не споделят констатациите на първата инстанция, че здравословното състояние на подсъдимите е било "значително увредено". И допълват, че установените по експертен път здравословни проблеми не бива да бъдат преекспонирани.

Според съдиите все още има обосновано подозрение, че тримата подсъдими са извършили престъплението, за което са обвинени.

Снимка: Булфото

"Надявам се да останем под домашен арест. Тази мярка ни устройва, въпреки че може и да е по-лека - подписка или парична гаранция", каза по-рано днес самата Иванчева в Специализирания съд, където имаше заседание по делото й за подкуп.

То обаче беше отложено, тъй като всички материали бяха при другия съдебен състав, който решаваше мерките за неотклонение.

"Ние постоянно сме на тръни, не смеем да се изкъпем, защото с едното ухо слушаме в слушалките, а с другото вратата. И мисля, че заслужаваме по лека мярка за неотклонение. Домашният арест е подходящ, но с тези доказателства би трябвало да сме с по-лека мярка", каза още Иванчева.

Биляна Петрова пък откри разминаване в публикуваните Специалните разузнавателни средства.

"Аз казвам: "Не искам децата в центъра центъра", а е записано - "Не искам 10 процента". Има съществени различия на много места, ще ги обсъждаме в зала", посочи Петрова.

50% от времето тя и заместничката й Биляна Петрова били на изследвания, а другите 50% подготвяли защитата си, казаха още двете.

Делото продължава в петък.