Глоба от 350 лв. постанови Софийският районен съд на пиар експерта Евгени Минчев по Указа за борба с дребното хулиганство.

Минчев беше задържан от полицията преди дни след сигнал за скандал между мъж и младежи. 

По данни на служители на МВР, пристигнали на място, той се държал грубо, отправял обидни думи и отказал да се легитимира. По време на заседанието първи пред съда говори свидетел, който се определи като добър приятел на Минчев.

Според съда безспорно е установено, че в нощта срещу неделя ПР експертът е наричал полицейски патрул "боклуци", псувал ги е на английски, показал им е среден пръст и е ритнал автомобила.

Свидетелят заяви, че във въпросната вечер са били на парти в столичния хотел Шератон. Изпили по чаша или две шампанско. След това Минчев по помолил да го изпрати до дома му на ул. "Аксаков".

В района на градинката на Кристал свидетелят отишъл да купи вода. По негови думи на връщане видял група от около 8-10 души, които нападнали Минчев. Той бил на земята и им викал да го оставят на мира, защото им е направил нищо. Дошла полиция. Според свидетеля служителите поискали Евгени Минчев да се легитимира, а той отказал и им казал да гонят нападателите, защото те са "простаци и боклуци".

По думите на мъжа тези думи не са били отправени към полицаите, а към агресорите. Според адвоката на Минчев става дума за недоразумение и неправилно интерпретиране на думите. Той заяви, че Минчев не е нарушител, а жертва.

Пред съда Евгени Минчев заяви, че става жертва ежедневно по улицата, а хората като него са мишени. "Бях пребит, медицинското го показва. Все още имам белези и отоци", каза той и помоли да бъде оправдан, за да бъде изчистено името му. 

"Защото има много медии отпред, които чакат като лешояди", каза още Минчев. Самият той отказа коментар след заседанието с извинението, че "гони самолет за Великобритания. 

В съдебната зала стана ясно, че той изпратил извинително писмо до началника на Районното управление, където е бил задържан. Това е личен акт за недоразумението, което се е случило, обясни адвокатът му.