Близо 1 година след убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица започна процесът срещу обвинения за престъплението Рангел Бизюрев. Той се изправя пред съда като обвиняем за извършване на убийство с особена жестокост.

Въпреки настояването на защитата делото да се води по съкратената процедура, съдът в Пловдив отхвърли това и процесът преминава с разпит на всичките 37 свидетели и 14 вещи лица. В това число ще бъде разпитан и таен свидетел. За целта бяха определени четири дати за съдебните заседания.

Настояването на защитата на Бизюрев делото да се гледа по съкратената процедура би било в полза на подсъдимия и намаляване на наказанието. Съдът обаче отказа това и делото ще се гледа по общия ред, както поиска прокуратурата и близките на убития Димитър Малинов.

А близките продължават да настояват за доживот без право на замяна и плакати с този надпис издигнаха и днес на протест пред сградата на съда. Роднини и приятели на убития Димитър Малинов от с. Цалапица се събраха пред Съдебната палата в Пловдив преди началото на делото с викове "Справедливост за Митко".

В процеса бяха конституирани като частни обвинители петима от роднините на Митко, които претендират за общо над 1 милион лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Снимка: БТА

По делото наред с останалите свидетели ще бъдат разпитани още на първото заседание и близнаците Валентин и Борислав Динкови. Те са подсъдими към момента за укривателство на престъплението.

Според прокурора по делото все още няма достатъчно събрани доказателства за това двете дела с различните обвинения да бъдат събрани в едно общо. Такова е желанието на близките на жертвата, които и днес се събраха пред Съдебната палата в Пловдив с настояване за справедлив процес, промяна на обвиненията и доживотен затвор за всички, отговорни за смъртта на Митко.

Снимка: БТА

Семейството на Митко обаче продължава да пита кой е нанесъл удара в лицето, след като Бизюрев отрича да е бил той. 

"Рангел казва, че не е нанасял удари в лицето, казва също, че и Борислав стоял в колата - е, питам аз кой е нанесе ударите на Митко в лицето? Медицинската експертиза показва, че Митко има в белите дробове кръв.", каза майката на убития Атанаска Бакалова пред БНТ.

Снимка: БТА

От прокуратурата обаче към момента не обвиняват никой друг като съучастник в престъплението.

"Към момента в обвинението, това са фактите, които сме анализирали и съответно сме повдигнали такова обвинение за други замесени по обвинението няма. Мотивът е описан в обвинителния акт. Това са междуличностните отношения, съответно раздразнението и особеностите на личността на подсъдимия Бизюрев.", заяви от своя страна прокурор Борис Михов.

Адвокатът на подсъдимия - Делчо Джубелиев, не взе отношение по отношение на енигмата с удара в лицето на жертвата.

"По този въпрос кой кого е удрял и какво е правил, след приключване на съдебното следствие в съдебната зала.", коментира защитникът на Бизюрев.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО