Водата на столицата се пречиства с препарат, който се излива в пречиствателните станции на яз. "Искър" и събира замърсителите на малки парцалчета, наречени флокули.

Филтрите ги задържат, а чистата вода преминава във водопреносната мрежата.

"Софийска вода" ползва продукта от август. Експерти от БАН, които обаче запазват мълчание, сигнализират тогавашния общински съветник Симеон Славчев, че химикалът е избран без регистрация за безопасност, с неверни документи.

Затова и Софийската районна прокуратура образува разследване, съобщи bTV.

"Тук имаме първо подмяна на документи, написване на документи с невярно съдържание от една страна, а от друга имаме подмяна на продукта - т.е. декларираният продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който "Софийска вода" влага в питейната вода на столицата", подчерта Славчев.

От "Софийска вода" и фирмата-доставчик отричат злоупотреби. И напомнят, че фирми вече са обжалвали поръчката, но са загубили делата.

"Аз съм наясно, но не искам да коментирам нещо, което всички държавни органи, съответно включително и съд се е произнесъл. За мене лично това е една търговска война и ми е много неприятно, че замесват в това отношение и възложителя "Софийска вода", заяви изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

От РЗИ-София успокоиха гражданите, че водата от чешмата е годна за пиене.

А кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че отговорността как се провеждат обществените поръчки пада върху възложителя, но за нея най-важното е да знае, че софиянци пият чиста вода.

Прокуратурата обаче вижда данни за престъпление - документна измама при избора на продукта за пречистване "Луброфлог 19", утвърден с договор на "Софийска вода" за над 1 милион лв. от парите на софиянци.

Има ли документни измами при пречистването за водата на столицата? Разкритията гледайте утре в предаването "Тази сутрин".