Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за закана за убийство, отправено от лице с имунитет към кореспондента на bTV в Ямбол Дани Атанасова.

Журналистката и възрастните ѝ родители са станали жертва на телефонен тормоз, отправени от кандидата за общински съветник от ДПС Илия Андонов, който междувременно е заличен от листата от Общинската избирателна комисия.

В неделя следобед родителите на Дани Атанасова са били заплашени от непознати, които им поискали 5000 лева, защото по думите на възрастните хора те са откраднали кучето им.

Според кореспондента на bTV това е само претекст и подобна история с куче няма.

Телефонният тормоз продължава с часове.

По-късно мъжът е задържан да шофира под въздействие на наркотик, съобщиха от полицията. Автомобилът му е конфискуван, образувано е досъдебно производство.

 "Откъде се е добрал с информация за мен, за родителите ми, защо към тях и към мен е този терор - много въпроси остават неясни", коментира кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

Запитан упражнявал ли е тормоз върху родителите на Дани Атанасова, кандидат-общинарят отвръща: "Върху родителите - не! Аз казах - направете сделката. Разбирате ли? Ами жената предлага 5 хиляди лева възнаграждение за куче, което е загубено. Аз го открих по най-простия начин - застанах пред един апартаменти и викам - Електра. Кучетата лаят", обясни по телефона Илия Андонов.

"Има установени данни за вербално отправени заплахи към конкретни лица. Като мотив - по-скоро злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Към този момент не са установени данни за личен мотив", каза Дойчин Дойчев, окръжен прокурор на Ямбол.

Според Дани Атанасова е възможно заплахите да са свързани с работата ѝ. От полицията обаче казват, че засега мотивите не са ясни.

Дани Атанасова е дългогодишен кореспондент на bTV в Ямбол и Сливен. През 2017 г. тя беше отличена по време на 15-ото издание на инициативата на в-к "24 часа" "Достойните българи". Призът бе връчен за това, че заедно с колегите си репортерът на bTV Новините привлече вниманието на българската общественост към битката за живот на малкия Байрям, на когото Министерството на здравеопазването отказа лечение в чужбина ден преди да замине.

А през 2019 и 2022 г. Дани Атанасова е отличена като кореспондент на годината от редакцията на bTV Новините. Тя получава наградата за отдадената си работа по отразяване на събитията в Югоизточна България.

Сничка: Фейсбук профил на Дани Атанасова