Пловдивският съд пусна днес под гаранция от ареста серийния изнасилвач Пеньо Мангъров, който бе задържан за поредно подобно посегателство. Според прокуратурата 45-годишният мъж е отвлякъл и изнасилил млада жена.

"Ето я прителката ми, тук с мен. Живея с хубава жена, няма нужда да изнасилвам никого". С тези думи "в кръга на шегата" Пеньо Мангъров, известен още като Сашо Чешкия, обясни пред съда, че няма намерение да се укрива от правосъдието, нито да извърши друго престъпление, ако бъде изменена мярката му за неотклонение, пише Trafficnews. За пореден път Окръжният съд в Пловдив не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу него, след като се оказа, че подсъдимият не е получил копие от обвинителния акт.

Магистратите се произнесоха по искането за по-лека мярка за отклонение. Прокурорът по делото Дилян Пинчев поиска настоящата мярка да бъде потвърдена, тъй като все още са налице предпоставките за налагането ѝ. Според него и деянието, и извършителят му се характеризират с висока обществена опасност. По делото има данни за още две момичета, които се оплакали от поведението на Чешкия. Не на последно място, той има и предишна присъда за сексуален тормоз.

"Прокурор Пинчев хубаво поиска голяма гаранция, но не взима предвид факта, че от две години съм в ареста не работя. Приятелката ми ме издържа", обясни Мангъров и помоли за гаранция в размер, който може да събере - не повече от 5 000 лв. След това той даде "мъжката си дума, че ще идва на всяко заседание и ще се държи като почтен гражданин".

В крайна сметка, съдът уважи искането на Пеньо Мангъров да бъде пуснат под гаранция, но не и това за нейния размер. Причината за налагане на по-лека мярка е, че според закона задържането под стража не може да продължи повече от година и половина, когато подсъдимият е обвинен в тежко умишлено престъпление, какъвто е случаят с Чешкия. Магистратите се позоваха и на практиката на националните ни съдилища, както и на Европейския съд. Пеньо Мангъров ще трябва да заплати парична гаранция в размер 10 000 лв. Освен това, съдът му наложи забрана да напуска пределите на страната.