Обвинението срещу пловдивчанката Анка Михайлова, която преби жестоко 2-годишното си осиновено бебе Севда, ще бъде преквалифицирано след смъртта на детето. Тя ще отговаря за причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена тежка телесна повреда. Това съобщи пред журналисти районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Михайлова, по-известна като "мама Айше", бе арестувана на 24 септември, след като лекари от пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" сигнализираха в полицията, че при тях е постъпило момиченце, за което има съмнение за домашно насилие. То е било в безсъзнание с множествено травматични увреждания - синини, с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб. След триседмична борба за живот на 16 октомври малката Севда издъхна.

От обвинението уточниха, че непосредствената причина за смъртта на момиченцето е нанесената тежка черепно-мозъчна травма. 

"Това ни дава повод, тъй като има причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и смъртта на детето, да изпратим делото на Окръжна прокуратура-Пловдив", допълни Грошев.

И в момента Анка Михайлова е в ареста, след като Районният съд в Пловдив й наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". Съдебно-психиатричната експертиза пък е показала, че тя е вменяема и може да носи наказателна отговорност.

По думите на районния прокурор, разпитаните до момента свидетели по делото твърдят, че тя се е грижила добре за детето. Социалните работници са установили същото при направените 6 внезапни проверки. Личният лекар на детето също е потвърдил, че не е установено то да е имало увреждания, когато е водено на преглед.

Няма и доказателства трети човек да е посещавал дома на Михайлова. Преди време жената е живяла с мъж, но са се разделили преди няколко години и той много рядко я е посещавал.

Ако Анка Михайлова бъде призната за виновна, предвиденото в закона наказание е до 12 години "лишаване от свобода".