Варненският апелативен съд (ВАС) постанови три години "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага за срок от пет години, за Жечко Кюркчиев, подсъдим за причиненото от него пътнотранспортното произшествие в Шумен, при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда след катастрофата, става известно от справка по делото на сайта съда.

Новината събра десетки шуменци на протест на фаталното кръстовище. Хората са възмутени срещу липсата на справедливост. Те се хванаха за ръце около кръстовището и изразиха своя гняв, че войната на пътищата продължава да взема жертви. 

Първоинстанционният Шуменски окръжен съд постанови през юни 3,4 г. "лишаване от свобода", при първоначален общ режим, за 19-годишния Кюркчиев. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, което означава, че подсъдимият признава фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и постановената присъдата бе след редукция, предвидена за дела, които се гледат по този ред. В съдебната зала тогава Кюркчиев каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска наказание под минимума, с отложено изтърпяване.

Според обвинителния акт по това дело, изготвен от Софийската градска прокуратура, представен от командированата за заседанието му Василена Атанасова, прокуратурата е обвинила Жечко Кюркчиев за това, че на 28 септември 2022 г. в Шумен, около 21:15 часа, при управление на автомобил "Волво", движейки се по бул. "Симеон Велики" в посока от централната част на града към Варна, в района на кръстовище с кръгово движение с ул. "Спортист" и вход за хипермаркет, e нарушил правилата за движение по пътищата. Според прокуратурата водачът не е избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50 км/час, каквото е било ограничението на скоростта в района, а се е движел със 103,7 км/час; не e пропуснал пътно превозно средство "Ситроен Саксо", управлявано от Светомира Станчева, на предната седалка на което се возила друга жена, движещо се по път с предимство, указано със знак; реализирал e пътнотранспортно произшествие и e причинил смъртта на Станчева и средна телесна повреда на другата жена.

За решението на Варненския апелативен съд по това дело официално ще бъде съобщено след като бъдат уведомен страните по него, уточниха от съдебната институцияр пред БТА

Решението на ВАС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщаването му. Адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира Станчева, каза, че ще обжалва решението.

Демонстрацията бе под наслова "Заедно за справедливост за Свети". Хората са възмутени срещу липсата на справедливост. Те се хванаха за ръце около кръстовището и изразиха своя гняв, че войната на пътищата продължава да взема жертви.