Днес съм подписал друга заповед за още две проверки - едната е по сигнал срещу мен и лицето Делян Пеевски. Другото е още една проверка. Това каза обвинител №1 Иван Гешев по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. 

Той уточни, че издава заповеди нищо да не се докладва на него, а на ресорен заместник-главен прокурор.

По-рано прокуратурата обяви, че проверява сигнали срещу членове на Висшия съдебен съвет, председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, както и срещу Мария Габриел.

Във вторник пък от държавното обвинение съобщиха, че за периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това прокуратурата многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления.