Върховната административна прокуратура възложи проверка на министъра на културата Боил Банов на предмети, стопанисвани от Фондация "Братя Бобокови" (Нумизматичен музей - Русе), съобщиха от прокуратурата.

ВАП се самосезира след публикации в медиите. Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Проверката ще установи спазвани ли са административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в "Нумизматичен музей" - Русе от фондация "Братя Бобокови", както и други антични предмети.

През 2007 г. бизнесмените купиха емблематичната за град Русе бивша Музикална гимназия. Плановете им бяха да разположат в сградата първия частен музей в България, а именно - "Нумизматичен музей" - Русе. Реконструкцията на бившата гимназия обаче стартира едва преди 3 години и все още не е приключила.

Преди дни на Пламен и Атанас Бобокови бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група, свързана с незаконен внос и преработка на отпадъци. По случая беше задържан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.