Окръжна прокуратура - Благоевград изготви протест срещу осъдителната присъда на 39-годишният Емил Първанов - Ембака за умишлено убийство.

Престъпното деяние е било извършено от него около 13:30 ч. на 26.06.2015 г., на новостроящ се обект "магистрала Струма", ЛОТ-4, в близост до с. Левуново, община Сандански. Чрез нанасяне на удар с камък по главата, подсъдимият умишлено умъртвил 47-годишният Николай Чевиев.

На 29.06.2018 г. състав на Благоевградския окръжен съд призна за виновен подсъдимия Първанов и му наложи наказание от дванадесет години "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим на изтърпяване, като го оправда по повдигнатото му обвинение, че убийството е било извършено по хулигански подбуди.

Съдът осъди Емил Първанов да заплати обезщетения на близките на пострадалия за причинените им неимуществени вреди, ведно със законните лихви.

Прокуратурата счита наложеното на подсъдимия наказание за несправедливо, поради което изготви протест пред Софийския апелативен съд. Посочва се, че престъпното деяние е било извършено от него по хулигански подбуди и се прави искане за изменение на присъдата като се увеличи размера на наказанието до двадесет години "лишаване от свобода". Протестира се и мярката за неотклонение на Емил Първанов, която въпреки постановената осъдителна присъда остава "подписка", като съдът е преценил, че не е налице реална опасност той да се укрие.

Припомняме, че последните думи на Ембака преди съда да излезе в размисъл бяха:

"Независимо какво ще бъде наказанието, това, че убих човек, ще ми тежи цял живот на съвестта, съжалявам за станалото, надявам се на справедлива присъда. Не исках да убивам, но реагирах така, когато го видях да троши колата ми и нападна мен и съпругата ми, изпаднах в ярост, побеснях и кипнах, стана нелепа ситуация." Това бяха последните думи на Ембака преди съдебният състав да излезе за размисъл.

Припомняме, че на 26 юни 2015-а Емил Първанов удари с камък по главата 47-годишния строителен работник Николай Чивиев, тъй като той не му позволил да премине с автомобила му през ремонтиращата се отсечка между Сандански и ГКПП Кулата. Ембака бе задържан през ноември 2015 г., след като 4 месеца се укрива след убийството.

В първите си показания пред съда Ембака каза, че бързо избухва при скандал. "Лесно се паля. Видях, че колата ми е цялата изпотрошена, а по ръката на жена ми имаше кръв. Падна ми пердето, притъмня ми и съм започнал да хвърлям камъни. Колко точно не помня. Дори и подробности не си спомням, защото бях побеснял", каза Първанов.

Той бе категоричен, че Николай Чивиев го е засякъл с колата си и пръв започнал да удря по нея с метална палка. После ударил и Ембака с нея два пъти по ръката.

Трите деца на убития Николай Чивиев поискаха общо 750 000 лева кръвнина.

Адвокатът, представляващ близките, внесе иск за по 300 000 лева кръвнина на непълнолетните дъщери на убития - Ирина и Никита, и 150 000 лева за пълнолетния му син Антон.