Районната прокуратура в Пазарджик прекрати досъдебното производство за смъртта на 3-годишното момченце, което беше убито от питбул в село Мокрище преди половин година, съобщи говорителят на държавното обвинение в града Пламен Пантов.

Трагедията се разигра на 29 януари в двора на къща, след като малкият Тошко бил оставен без надзор и отишъл сам при кучето.

След трагедията обвинения бяха повдигнати на 35-годишния Димитър Михайлов, собственик на кучето и чичо на починалото дете. Той беше обвинен за това, че не е положил достатъчно грижи за животното и го е оставил без надзор, което е довело до смъртта на момченцето. Последвалите в хода на разследването експертизи и свидетелски показания обаче са доказали, че чичото не може да носи вина за трагичния инцидент. Така разследването е прекратено, тъй като не са били открити и събрани доказателства за умишлено престъпление и заключението е, че става дума за трагичен инцидент. Снети са и обвиненията срещу Михайлов.

След случилото се питбулът Зевс беше предаден на частна природозащитна организация, където се намира и в момента. Под грижите на професионалисти то е миролюбиво и не е нападало никого. Оторизираните органи трябва да решат съдбата на кучето, след като прокуратурата прекрати разследването. Вероятността то да бъде евтаназирано, която вече беше коментирана, обаче предизвика възмущението на природозащитници, според които може то да бъде осиновено.

В опит да се установи причината за агресията на четириногото, беше изяснено, че то е било пребивано от предишен свой стопанин. След като отхапало ухото на домашно прасе, кучето било удряно с брадва по главата, от което се възстановило много трудно и още има белези. При новия си собственик пък Зевс бил държан на верига, недохранен, обездвижен, с паразити, а първият му преглед при ветеринар беше извършен едва след смъртта на детето.