Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напускат страната. Искането на спецобвинението ще се гледа от съдия Иво Хинов утре, казаха пред БНР от защитата на отстранената като кмет на "Младост" Иванчева и бившата ѝ заместничка Петрова.

В петък магистратът промени мерките им за неотклонение от "задържане под стража" на незабавен "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.

Междувременно пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение "по повод множество журналистически питания, свързани с мярката за неотклонение на бившия кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, както и неточни твърдения в някои медии". Преди дни беше съобщено, че Дюлгеров вече е под домашен арест, за разлика от Иванчева и Петрова, защото прокуратурата не е обжалвала ареста му.

От опровержението обаче става ясно, че тя го е направила, но съдът се е забавил:

"Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г. Ден по-късно бе обвинен като помагач, който умишлено улеснил Десислава Иванчева и Биляна Петрова да поискат и приемат подкуп в особено големи размери, във връзка със службата им.

От задържането на Дюлгеров на 17 април до 25 октомври 2018 г. той бе с наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража".

На 25 октомври с определение на Специализирания наказателен съд мярката за неотклонение на Дюлгеров бе изменена в по-лека - "Домашен арест", с разпореждане на съда за незабавно изпълнение.

На 1 ноември, в рамките на предвидения 7-дневен срок, Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд. Съгласно НПК първоинстанционният съд, след изтичане на срока за обжалване, следва да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция.

На 5 ноември в свое разпореждане Специализираният наказателен съд коментира, че изпращането на протеста (касаещ Дюлгеров) в АСпНС следва да бъде отложено във времето.

На 16 ноември, след поредното гледане мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, СпНС разпорежда изпращане на протеста, касаещ Дюлгеров" на АСпНС по компетентност.

Предстои разглеждане на протеста на СП от въззивния съд, както по отношение на Дюлгеров, така и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември.

Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инвстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура.