Пресцентърът на прокуратурата съобщи, че "поради големия медиен интерес" публикува обвинителния акт срещу отстранената кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Христова-Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров, който вчера е бил внесен в Специализирания наказателен съд.

Обвинението срещу тримата е за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

В обвинителния акт на Специализираната прокуратура е записано, че на 24.11.2016 г., след проведени частични избори, Иванчева е положила клетва като кмет, а на 09.12.2016 г. е назначила Петрова за свой заместник с ресор "Култура". От 19.04.2017 г. обаче й бил възложен ресор "Управление на общинската собственост и жилищния фонд" и "Регистрация и контрол на търговската дейност", а лично Иванчева лично резюлирала преписките и определяла служителите, на които ги възлагала.

Това довело до забавяне движението на множество преписки и натрупването им в кабинета на обвиняемата. Общият брой на откритите неразпределени преписки надвишавал 1000. Преобладаващата част от тях касаели административни процедури, свързани с изграждане на строителни обекти на територията на район "Младост" - СО.

Едно от дружествата със забавена ана процедура по съобщаване на заповед за одобряване на изменение на плана за регулация и застрояване (ИПРЗ/ и на работния устройствен план (РУП) било "Ваклин груп" ООД, с управител Александър Ваклин. Всяка седмица негов представител се интересувал за движението на заведената на 16.06.2017 г. преписка. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при кмета и все още няма резолюция.

На 09.10. от името на дружеството била депозирана писмена молба до Иванчева да предприеме действия, а на 18.10. - и заявление за съдействие до главния архитект на Столична община, с цел преодоляване бездействието на компетентния орган.

Въпреки това, нямало реакция и на 12.12. от "Ваклин груп" подали жалба в Административен съд - София град срещу мълчаливия отказ на кмета.

Наред с това Александър Ваклин търсил начин да проведе лична среща с Иванчева. Неуспешните му опити го мотивирали да сезира и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Междувременно, при разговор с изпълнявалия функциите на кмет в периода 2007-2011 г. Петко Дюлгеров, тя му заявила, че е приела "лично" случая на "Ваклин груп" заради заведеното дело. Иванчева изразила категоричното си намерение да изчака да приключи съдебното производство и тогава да предприеме действия по преписката.

Казусът на "Ваклин груп" бил основна тема на разговор и на проведената на 16.03.2018 г. среща между нея, Петрова и Дюлгеров в пицария в жк "Борово". На нея те постигнали съгласие да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 000 евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи и да осъществява по-нататъшната комуникация.

На 19.03. - в изпълнение на общата цел - да се облагодетелстват неправомерно, Дюлгеров се срещнал и съобщил на бизнесмена, че  Иванчева иска да получи въпросната сума. Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Дюлгеров при реализиране на намеренията да посредничи при преговорите. При поредната среща между двамата - на 23.03., ексметът предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 - 80 000 евро.

На 03.04. около 14:00 ч. тримата обвиняеми се срещнали отново и се разбрали 20% от общата сума да остане за Дюлгеров, а плащанията да са 3 по 75 000 евро.

При проведената среща с Ваклин в същия ден Дюлгеров разбрал, че "Ваклин груп" притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване в "Младост", за които предстои да се предприемат административни процедури. Двамата коментирали, че ако заплати поисканата сума като подкуп - по 20 евро на кв. м. застроена площ, за останалите имоти Ваклин ще трябва да заплати около 1 000 000 евро. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв. м. или общата сума, която Ваклин да плати, да е в размер на 500 000 евро.

Така се стигнало до общото съгласие на тримата обвиняеми, постигнато на среща на 11.04. - размерът на подкупа да бъде увеличен двойно.

Вечерта в понеделник, 16.04., Дюлгеров потърсил Ваклин, за да му каже, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част да се осъществи на следващия ден в кафене "Мементо" на ул. "Георги С. Раковски" № 106 в София.

Около 11.00 часа на уговореното място Ваклин предал на Дюлгеров предварително белязаните от разследващите банкноти на обща стойност 70 000 евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров отброил от дадените му 14 000 евро и ги прибрал отделно в чантата си. Непосредствено след това - в 11:14 ч., той провел разговор по телефона с Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в заведението "Марая", на ъгъла при градинката на "Кристал".

Малко след разговора Ваклин и Дюлгеров напуснали "Мементо", като вторият се отправил към "Марая". На мястото на срещата пристигнали и Иванчева и Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили около час. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от исканата сума, всички напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост до ул. "Славянска" № 11 служебен автомобил, с който пристигнали кметицата и заместничката й.

Вътре Дюлгеров им дал три пачки белязани банкноти, захванати с ластик - две от тях с номинал от по 100 евро и една от по 500 евро, на обща стойност 56 000 евро. След като Иванчева и Петрова се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Илли". Веднага след това, в 12:50 ч., Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да намери преписката на "Ваклин груп" в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

След този разговор Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш към Народния театър. Последвали го оперативни служители, работещи по случая, които го задържали в близост до входа на "Гранд хотел София". За намерените при личния му обиск 14 000 евро той заявил, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 000 евро.

При извършеното в хода на разследването освидетелстване с UV лампа са осветени дланите му и са установени петна със зеленикава флуоресценция. Това е дало основание да се изземат и обтривки с етилов алкохол от дланите му, които са приложени като веществени доказателства.

Междувременно Иванчева поела с автомобила в посока бул. "Васил Левски", където е спрян е за проверка от служители на КПКОНПИ и СДВР, а веднага след това разследващите го претърсили. Били иззети обтривки от различни части - дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана. Зад предна лява седалка, на пода на колата, бил намерен кашонът с пачките. Банкнотите са описани надлежно в протокола със серийни номера.

При Петрова също е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При освидетелстването, извършено с писменото й съгласие, за времето от 20:10 до 20:45 ч., са иззети обтривки с етилов спирт от гореописаните области на тялото ѝ. Това е документирано във фотоалбум.

При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

В дамската чанта на Иванчева е открит, иззет и приложен като веществено доказателство по делото - 1 бял тефтер с надпис, с изписан на ръка текст на първия и втория лист:

"① В - 12,500х15

I 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000 ....".

В хода на разследването е назначена комплексна съдебна физикохимична, техническа и дактилоскопна експертиза, с обекти на изследване иззетите обтривки от тримата обвиняеми, банкнотите, от частите на претърсвания автомобил и контролните проби към тях. Проверена е истинността на иззетите банкноти, както и наличието на годни дактилоскопни следи върху приобщения като веществено доказателство сенник на автомобила.

По делото са изготвени лицевоидентификационна и фотосъпоставителна експертизи на иззетите записи от камерите на заведението, в което се провела срещата между тримата обвиняеми на 17.04.И спрямо тримата обвиняеми продължава да се прилага мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи делото за разглеждане в разпоредително заседание, се казва още в съобщението на прокуратурата.