Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четвърти човек по разследването срещу бизнесмена и собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и иззе голяма сума пари от една от една от фирмите, контролирани от него - "СИС индъстрис".

Въпросният човек, за чиято самоличност не се съобщава нищо, е обвинен за участие в организирана престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По същото дело Спецсъдът вече постанови задържане под стража на Стайков и още двама души - Иван Димитров и Белун Хазърбасанов.

Четвъртият обвиняем е свързан с производството на цигари в нелегалната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар. По време на операцията по неутрализиране на групата той не бе открит и бе обявен за общодържавно издирване. На 11 септември 2018 г. е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според защитата на Стайков той е "пришит" към престъпна група

Снимка: БТА

В рамките на продължаващото разследване по досъдебното производство на 11 септември 2018 г. бяха извършени нови претърсвания и изземвания в Карнобат. Намерени и иззети са близо 130 000 лева в брой, за които има доказателства, че са съхранявани от компанията "СИС индъстрис", свързана със Стайков. Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност, в т.ч. тази, за която е образувано досъдебното производство, допълват от държавното обвинение.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че са задържани още трима души по-другото шумно разследване на бизнесмен от последните дни - Ветко Арабаджиев. Те са били арестувани в джип, в който са открити около 500 000 лева.