Прокуратурата внесе в Министерството на правосъдието молбата за правна помощ за разпит на Васил Божков. Софийска градска прокуратура иска Васил Божков да бъде разпитван по видео конферентна връзка заради делото за изнудване.

Молбата е била готова отдавна, но заради превода на арабски език се е забавила с няколко дни, съобщават от правосъдното министерство.

"Преди малко повече от час в правосъдното министерство са получени документите на прокуратурата с искане за правна помощ към ОАЕ", съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя уточни, че министерството прави формален преглед на документите.

"След това МП ще подготвят формално писмо към ОАЕ и препращат искането с молба за взаимност", обясни Йорданова и добави, че цялата процедура от страна на министерството ще се развие максимално скоро.

По случая вече като свидетели бяха разпитани Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, а в понеделник ще бъде разпитан и премиера Кирил Петков.

Сага ОАЕ следва да преценят дали ще приемат молбата за правна помощ. Условие за приемането ѝ е преценката за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство.

Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи - Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.