Районната прокуратура в Дупница разследва престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ "Бобов дол", съобщават от държавното обвинение. 

В четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник, са извършили следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително. На свой ред това би могло да води до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за дейността. В момента три мобилни лаборатории извършват изследвания на отпадъците на място.

Новоизбраният министър на околната среда и водите Емил Димитров също влезе на проверка в ТЕЦ-а. Той пристигна днес в късния следобед в топлоцентралата, където го очаква ръководството й. В срещата участват и представители на РИОСВ-Перник. Медии не бяха допуснати.