Присъдата на Кристиан Николов, причинил жестоката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, ще бъде ясна до месец, стана ясно след днешното заседание.

Съдът даде ход на делото, като отказа да уважи доказателствените искания на защитата на подсъдимия за нова експертиза и разпит на свидетели. От прокуратурата поискаха по-високо наказание за Николов - 15 години затвор. Обвинението настоява, че престъплението е извършено при евентуален умисъл, предаде БТА.

Кристиан Николов помоли съда да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не повлиян от медийния и обществен натиск. Още един път той изрази съжаление за случилата се трагедия, като изказа съболезнования на семейството на Милен Цветков. Николов поиска съдът да намали наказанието му или да върне делото на първа инстанция.

Разследването от самото начало се водеше едностранно, изцяло фокусирано върху факта, че потърпевшият е медийна личност и че прокуратурата виждаше възможност за пиар акция, или по някакъв начин да обслужи свой собствен интерес, посочи Николов. Според него от прокуратурата не са работили за разкриване на обективната истина, а в ущърб на правата му.

Николов заяви, че след катастрофата е направил абсолютно всичко възможно да помогне на Милен Цветков. Той каза още, че никога не е използвал наркотици.

"Аз и моето семейство също сме съсипани от тази трагедия", каза още подсъдимият и добави, че се разкайва за случилото се и ще носи последствията до края на живота си.

Адвокат Константин Симеонов заяви, че правилно първата инстанция е приела, че според събраните данни по делото се касае за престъпление по непредпазливост. Той отбеляза смекчаващите вината обстоятелства, като това, че Николов е оказал помощ на пострадалия Цветков. И поиска по-леко наказание за подсъдимия. Другият адвокат на Николов Любомир Таков помоли съдът да върне делото за ново разглеждане на долната инстанция.

Инцидентът се случи навръх Великден през 2020 г. Тази година, на първа инстанция, Софийският градски съд осъди Николов на 9 години затвор. Тогава по делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му има наличие на наркотици. Николов отрече да е взимал съзнателно забранени субстанции.