Специалният прокурор от правосъдното министерство на САЩ по случая с неправомерното съхранение от президента Джо Байдън на класифицирани документи приключи разследването си и се очаква скоро да бъде обнародван докладът му. Това съобщи американския главен прокурор Мерик Гарланд в писмо до конгресмени, цитирано от Асошиейтед прес.

Гарланд не разкри подробности за заключенията от доклада на специален прокурор Робърт Хър, но добави, че се ангажира да направи обществено достояние колкото се може по-голяма част от него. Това по думите му ще стане веднага щом Белият дом приключи своя преглед на документа за евентуални възражения, свързани с огласяването на поверителни факти, като тази процедура се очаква да бъде завършена до края на седмицата.

В основата на започналото преди година разследване е неправомерното съхранение на класифицирани документи от Байдън, датиращи от времето, когато е бил сенатор и вицепрезидент, допълва БТА. В дома му в Делауер и в негов частен офис бяха открити материали, които той е използвал в периода между участието си в правителството на президента Барак Обама и встъпването си в длъжност като президент.

Развръзката по разследването идва в деликатен за Байдън момент, когато той се бори за преизбиране в обстановка на тежко политическо противопоставяне в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.