Софийски районен съд постанови осъдителна присъда по внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт срещу бившия преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Чавдар Стоянов, за извършени от него престъпления против личността.

През юли 2017 г. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу юриста Чавдар Стоянов за извършени от него две престъпления - опит за принуда, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" до шест години и осъществени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" от две до осем години. Още през 2015 г. 120 студенти направиха подписка срещу Стоянов, като подкрепиха оплакване на техен колега, че преподавателят го карал да прави лицеви опори и търсел интимни отношения. Стоянов отричаше пред ръководството на висшето училище, но бе уволнен.

В края на 2015 г. пострадалият по първото от двете престъпления - Г.И., си търсел допълнителна работа, като чрез свой познат се свързал по телефона с Чавдар Стоянов, с когото се уговорили да се срещнат. От своя познат И. разбрал, че Стоянов иска да назначи човек за лична охрана. При срещата на двамата, състояла се в София, Стоянов заявил на И., че е бисексуален, както и че работи като прокурор и едновременно като лектор в СУ "Св. Климент Охридски". Изрично предупредил свидетелят И., че последният не следва да закъснява за работа, защото в противен случай щял да бъде наказан с бой с камшик. На следващия ден Чавдар Стоянов и И. се видели отново в заведение в столичния кв. "Лозенец", като след срещата им подсъдимият внезапно се опитал да хване бедрото на И., а впоследствие и да го прегърне. И. решил да не започва работа при Стоянов. След като И. не се явил при Стоянов на предварително уговорената дата, Стоянов му се обадил по телефона и му заявил, че за неявяването му следва да му се наложи наказание - бой с камшик. По-късно през същия ден подсъдимият изпратил и телефонно съобщение на Г.И., че ще го набеди пред прокуратурата, че е извършил престъпление, че го е нападнал и ще има трима свидетели.

По идентичен на гореописания начин, през 2012 г. във връзка с пусната от Стоянов обява, че същият си търси лице за лична охрана, с него се свързал К. Л. При първоначалната среща между двамата Стоянов заявил на Л., че е доктор по международно право и че работел за бивш главен прокурор. Няколко дни по-късно двамата мъже се срещнали отново, като Стоянов настоял да отидат в апартамент. Там Стоянов накарал пострадалия Л. да направи петдесет лицеви опори, но преди това да се съблече гол до кръста. Тъй като свидетелят решил, че това е част от изпита за работа, започнал да прави лицевите опори. Стоянов му казал да си свали и панталона. Докато Л. правел лицевите опори, подсъдимият извадил камшик и с него започнал да нанася силни удари по голия гръб на пострадалия. Тъй като изпитвал силна болка, Л. почнал да моли подсъдимия да спре, но последният започнал да нанася по-силни удари. Междувременно Стоянов започнал да мастурбира, продължавайки да удря пострадалия, докато удовлетворил половото си желание.

С присъда на Софийския районен съд на Стоянов е наложено едно общо най-тежко наказание за описаните по - горе деяния - лишаване от свобода за срок от три години, изпълнението на което е отложено за 5 години.