Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу певицата Белослава Йонова за шофиране след употреба на алкохол.

49-годишната изпълнителка бе арестувана за 24 часа по Закона за МВР, след като на 11 юли около 3.15 часа е била спряна на столичния бул. "Александър Пушкин", а пробата с дрегер е отчела 1,25 промила алкохол в издишания въздух. До проверката се стигнало, след като униформените забелязали Белослава да излиза от денонощен магазин. След като се качила на лек автомобил "Ауди" и потеглила, патрулът я спрял на ул. "Ген. Михаил Кутузов". 

По-късно стана ясно, че преди да бъде задържана певицата е празнувала рождения си ден. Белослава отказала да даде кръвна проба, а в някои медии се появиха информации, че дрегерът не е бил калиброван. Те обаче се оказаха невярни - дрегерът, използван от полицаите от Шесто РПУ, е преминал технически преглед съгласно метрологичните изисквания. 

В хода на разследването до момента са разпитани свидетели, приобщени са справки и други относими документи. След събиране на достатъчно доказателства, обосноваващи вината на Белослава Йонова, тя е била привлечена към наказателна отговорност, уточняват от прокуратурата. 

На певицата не е наложена мярка за неотклонение, тъй като тя няма други нарушения или криминални прояви и няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Разследването по случая продължава.

За нарушението, извършено от Йонова, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева. Свидетелството й за правоуправление също ще бъде отнето за определен срок.