Задържан е издирваният от Интерпол Антон Станоев-Бирмата, който беше задочно привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група за държане и нелегално разпространение на цигари без акцизен бандерол, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Заедно с Антон Станоев се издирват още баща му - Евлоги Станоев и брат му Георги Станоев - известните като Трите Бирми.

На 11 октомври Антон - наричан Голямата Бирма, се е явил в Специализираната прокуратура в присъствието на адвокат. С негово участие той е бил привлечен към наказателна отговорност и са му предявени повдигнатите обвинения.

С постановление на наблюдаващите прокурори първоначално Станоев е задържан за срок до 72 часа. По искане на Специализираната прокуратура на 13 октомври Специализираният наказателен съд му наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража". Мярката обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Събраните до момента доказателства сочат, че Станоеви и останалите обвинени по делото лица са свързани с разкритите 4 фабрики за незаконни цигари - в с. Калугерово (област Пловдив), Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Месечният оборот от нелегалното разпространение на цигари, произведени в тези фабрики, е бил приблизително 10 милиона лева. От цеховете им бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 000 кутии цигари, припомнят от държавното обвинение.