Софийският градски съд освободи и остави без мярка за неотклонение пернишкия прокурор Бисер Михайлов, който беше задържан след сигнал, че е пребил съпругата си. По време на заседанието Михайлов категорично заяви, че никога през живота си не е удрял жена си. 

Аргументът за незадържане под стража е, че на този етап от разследването не може да се установи категорично, че Бисер Михайлов е извършителят на побой над жена си Биляна, предаде БНТ.

Дъщеря им, Боряна Михайлова, е подала сигнала, но не е била очевидец на побоя. В свидетелствата си казва единствено, че чула скандала и е заварила майка си да лежи на пода. Спорен спред съда е въпросът дали съпругата на прокурора е губила съзнание. Според магистратите показанията на 15-годишната дъщеря на съпрузите относно това са противоречиви и не съвпадат с думите на майка и.

Друга свидетелка твърди, че е имало семеен скандал, но Михайлова е била по-агресивната в спора. Самата Биляна Михайлова също е заявила, че тя е инициирала спора.

Съдът допуска, че Бисер Михайлов може да е ударил съпругата си в момент на самозащита.

"Когато тълпата влезе в съдебната зала, правото излиза от нея", каза пък обвиняемият пред магистратите, като изтъкна, че работи от 28 години в прокуратурата. 

Никога не съм бил опасен. Никога не е имало тежки скандали, драматични, между нас. Жена ми е в тежко емоционално състояние заради синът ни. Никога не съм я удрял! Това е смехотворно обвинение", посочи Бисер Михайлов.  

Според защитата на Михайлов, жена му не е жертва. Не е била удряна или умишлено бутана. Не е губила съзнание. Неволно е подаден грешен сигнал от дъщеря им, която е на 15 години. "Баща ми е с нож и главата на майка ми е сцепена". Това е казала по телефона 15-годишната дъщеря на прокурора. Според Бисер Михайлов дъщеря му е видяла непозната ситуация и е нормално за тази възраст е преувеличила. 

Пред съда защитата представи декларация от Биляна Михайлова като доказателство, с която съпругата на прокурора заявява, че не е била жертва на домашно насилие, не е била в безсъзнание, не е била дезориентирана или обезобразена. Адвокатът предостави и интервю на Михайлова дадено по-рано днес, в което потвърждава, че никога не е била жертва на насилие.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и посочи, че не приема декларацията. "Има протокол от местопрестъплението, разпитани са свидетели, издадени са медицински документи, които постановяват авторство на деянието", посочи обвинението.

Съдът прие документа, независимо, че Биляна Михайлова е разпитана в качеството си на свидетел.

Публикациите в медиите не бяха приети от съда като писмени доказателства.