Бургаският окръжен съд освободи условно предсрочно българския моряк Румен Денев от изтърпяване на 4 години, 1 месец и 14 дни - неизтърпяната част от наказанието за срок от общо 10 г., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Съдът определи изпитателен срок в размера на неизтърпяната част от наказанието и постанови 3 години пробация - задължителни периодични срещи с пробационен служител.

На 15-и август 2013 г., край испанското пристанище "Кадис", местните власти задържат кораба и на борда му откриват близо 3 тона кокаин. Арестуват целият екипаж от 21 българи, сред които четирима бургазлии.

Румен Денев за кратко бе освободен и се прибра в родния си град, първоначално той нямаше да е обвиняем, а свидетел. При завръщането си в Мадрид става подсъдим и получава една от най-тежките присъди - 10 години затвор. Към момента, той е единственият в затвор, след като всички останали десетина моряци и капитана Иван Станчев, вече са освободени предсрочно. През тази година, Румен Денев беше прехвърлен в затвора в София, а след това - в Бургас, където излежава остатъкът от присъдата си, малко над 4 години, в затворническото общежитие "Строител".

И прокуратурата, и затворническата администрация бяха против предсрочното му освобождаването, което се гледа днес в Бургаския окръжен съд. Според оценката на риска, която му е изготвена, Денев не се е покаял за престъплението и имало средна опасност да е негативно освобождаването му.

Адвокатът на моряка, Димитър Вълчев, подчерта, че тази оценка е правена набързо и са използвани едва ли не шаблони, защото за краткия период, в който той е в Бургас, а именно - от септември, няма как да се направи задълбочен анализ, предаде БНР. В затвора в Испания, където е излежал по-голямата си част от присъдата, българинът е работел на няколко длъжности - от общ работник до "оператор база", награждаван е многократно и има една от максималните оценки за поведението си. Полага труд и в момента.

Той наистина не се е покаял за престъплението, защото е категоричен, че е невинен, посочи адвокатът. И в интервю пред БНР-Бургас, морякът, при краткото си завръщане в града, подчертаваше, че той не е знаел, че на кораба е натоварена дрога.

Майката на Румен е в тежко здравословно състояние и се нуждае от помощ, за да се обслужва. Самият моряк, който се включи чрез видеоконферентна връзка посочи, че има осигурена работа на бургаско пристанище и може да започне веднага след като бъде освободен.

Най-вероятно Прокуратурата няма да протестира решението на Бургаския съд, очаква се и затворническата администрация да не обжалва и Денев да излезе на свобода.