Плевенският окръжен съд осъди на 1 година "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок 15-годишния Тонимир М.С. за причиняване на смъртта на 14-годишния му съученик Радослав Димитров.

Тонимир бе признат за винован за това, че на 3 май м.г. в СУ "Христо Ботев" в град Славяново, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, е причинил смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

Във фаталната сутрин, в началото на часа по биология между Тонимир и Радослав станало леко спречкване, при което 15-годишният нанесъл удар с ръка в брадичката на по-малкото момче. Радослав също ръкомахал, но без да успее да удари съученика си. В този момент Тонимир ударил Радо втори път в главата. Ударът бил силен и съвпаднал с посоката на завъртане на тялото на момчето, което загубило равновесие и паднало на пътечката между чиновете, като при падането ударило главата си в пода.

Учениците и учителката веднага скочили, за да преустановят боя. В това време падналият на земята Радослав започнал да трепери, получил гърчове и конвулсии и не бил контактен. Присъстващите се обадили на тел.112 и съобщили за инцидента, но виждайки, състоянието на момчето веднага го откарали с автомобил до поликлиниката.

Пристигайки там лекарите установили, че Радослав е неконтактен и не дава признаци на живот. Веднага започнали реанимационни процедури, обадили се и на Спешна помощ, опитали сърдечен масаж, обдишване с кислород и други, но всички усилия останали напразни, като ученикът починал.

Причината за смъртта е черепно-мозъчна травма, в резултат на нанасяне на два удара в областта на лицето, падане на тялото и удар на главата.

Съдът възложи възпитателната работа с условно осъдения Тонимир на инспектор от "Детска педагогическа стая" в Плевен. Освен това ученикът трябва да заплати, със знанието и съгласието на родителите си, на родителите на Радослав по 120 000 лева.

Гражданският иск в останалата част до размера на сумата от 150 000 лева е отхвърлен от съда като недоказан.

Присъдата не е окончателна, затова съдът не съобщава името на подсъдимия, обясниха от там. Решението на окръжните магистрати може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.