Районният съд в Монтана осъди Агенцията "Пътна инфраструктура" да плати обезщетение от 361,98 лева за необезопасена и необозначена дупка на пътя Монтана-Белоградчик, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

На 17 септември 2021 г. "Фолксваген Пасат" се движел по път Е-79 от Монтана за Белоградчик. На километър 82+500 колата, управлявана от Н. Д. К., попаднала в голяма дупка и катастрофирала, при което били увредени предната и задната десни гуми и предната и задната джанти. На място пристигнали служители на "Пътна полиция", които съставили констативен протокол за произшествието и състоянието на пътя.

Информирана била и застрахователната компания, с която собственикът на автомобила имал сключена застраховка "Пълно Каско". Компанията му изплатила обезщетение от 361,98 лева. След изплащането на сумата застрахователите поканили АПИ, която стопанисва пътя и отговаря за неговата изправност, да възстанови изплатените средства по щетата, но плащане не последвало и дружеството предявило иск пред съда.

Магистратите счели иска за основателен и постановили АПИ да плати на застрахователната компания 361,98 лева заедно със законната лихва, както и направените по делото разноски от 545 лева.

От Съдебната палата в Монтана заявиха за БТА, че подобни дела не са рядкост в практиката на съдилищата в региона и често те се произнасят в полза на гражданите. През тази година прокуратурата беше осъдена да плати на гражданин за водени срещу него дела без да е доказано, че виновен, осъдено беше електроразпределително дружество за начислени по-високи сметки за ток, осъдена беше и община за нахапана от бездомни кучета гражданка и т.н., посочиха от Съдебната палата в Монтана.