Върховният касационен съд на Румъния опрадва днес бившия премиер социалдемократ Виктор Понта по обвинения в неверни декларации, съучастие в данъчни измами и пране на пари по делото "Турчени-Ровинари", предаде информационният сайт Зиаре

По същото дело беше оправдан и бившият сенатор и министър от Социалдемократическата партия Дан Шова.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Бившият директор на енергийния комплекс "Турчени" Думитру Кристя беше осъден на 4 години затвор по обвинения в злоупотреба със служебно положение, а бившият директор на енергийния комплекс "Ровинари" Лауренциу Чурел беше оправдан по обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Понта е обвинен, че в периода октомври 2007 г. - декември 2008 г. чрез адвокатската си кантора е получил от сдружението "Шова и съдружници" над 181 439 леи (76 208 лева) за фиктивни дейности, които не са били извършени. Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията поискаха ефективна присъда затвор както за Понта, така и за Шова.

Виктор Понта, който оглавяваше правителството в периода 2012 г. - 2015 г., стана първият румънски премиер след падането на комунизма, изпратен на съд по време на мандата си.