Съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд, омбудсманът Диана Ковачева и бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, са тримата класирани кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи Лекс.

Това е решението на комисията по подбор, председателствана от проф. Пламен Панайотов, която вчера проведе изслушване на допуснатите до събеседването 10 кандидати.

В резервния списък според окончателните оценки влизат на първо място Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, Екатерина Георгиева, адвокатът Пламен Борисов, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев, Татяна Бъчварова от службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага и доц. Катерина Йочева.

До 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервния списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ, след което да изпрати имената на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която избира съдиите в съда в Страсбург.

Мандатът на действащия български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Това е вторият опит за подбор на кандидати за български съдия в Страсбург. При първия комисията не хареса нито един.

При втората процедура се явиха общо 13 кандидати като трима не бяха допуснати до събеседването.