Върховният съд постанови окончателна присъда по делото за причиняване на смъртта на четирима работници при срутването през 2015 г. на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден". Двамата подсъдими Валентин Пенчев и Виолета Данова получават по две години условно с тригодишен изпитателен срок.

Според върховните магистрати Валентин Пенчев е виновен в това, че през пролетта на 2015 година, поради немарливо изпълнение на строително-надзорна дейност, нарушил закона и по непредпазливост причинил смъртта на четирима души. Обвиненията към Виолета Данова са идентични.

Двамата осъдени трябва да платят на роднини признати граждански искове, както и разноски по делото.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. 

е причинил смъртта на Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С. Той получи наказание от 2 години "лишаване от свобода", което се отлага с тригодишен изпитателен срок.

Припомняме, на 7 април 2015 г. старата сграда на хотел "Вероника" се срути в комплекса "Слънчев ден". При инцидента загинаха четирима работници - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. След инцидента стана ясно, че от ДНСК имало забрана да се влиза в сградата на хотела.

Първоначално бяха обвинени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

 

 

 

Месец по-късно проверка на ГИТ установи 43 нарушения по случая с рухналия хотел "Вероника".