Известният в подземния свят Янко Ваташки-Лудия отново влиза в затвора, пак с присъда за за рекет. Той е осъден окончателно на 6 г. затвор.

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил решение на апелативния спецсъд в София от 22 август 2018 г., с което първоначалното наказание от 9 г. затвор за Ваташки е намалено с 3 г. С 1000 лв. - от 6000 на 5000 лв., е намалена и глобата, която той трябва да плати на жертвата си, съобщи "24 часа".

Ваташки е признат за виновен, че през юли 2015 г. е принудил с бой и заплахи служител в автосервиз да даде 2000 лв. Мотивът бил, че ги дължи на негов приятел, който също е осъден, но на 2 г. условно и 4000 лв. глоба. На жертвата била нанесена средна телесна повреда, става ясно от решението на ВКС.

Защитата е настоявала делото да бъде върнато за ново разглеждане, тъй като присъдата била "неправилна и необоснована", а мотивите към нея - противоречиви. Свидетели давали "лъжливи сведения" и фактите не били изяснени. При ревизията на делото обаче ВКС посочва, че няма процесуални нарушения и "игнорирани доказателства".

Отхвърлено е и твърдението, че обвинението е било "скалъпено" заради тенденциозно отношение на полицаи към Ваташки. Тази теза не намира никаква опора в материалите по делото, пишат върховните магистрати.

Ваташки вече е осъждан за рекет и други престъпления и е излежал една обща присъда от 8 г. и половина затвор. Делата са водени в съдилищата в София, Перник и Радомир.